Det är inte så många saker jag känner att jag kan ”skryta” om, är alldeles för osäker för det. Men den här morotskakan är ett av de bakverk jag är stolt över. Jag fick så otroligt fina omdömen när den serverades på ett café här i byn. Väldigt bra för min självkänsla i det stora och speciellt inom bakningen.
Det här är en rejäl kaka, saftig som bara den, massor av smak och frosting. Det går fint att frysa in och den håller sig även länge i kylen. har själv haft den i en knapp vecka utan att det märktes varken på smak eller textur. Förvånande nog. Jag brukar baka kakan dagen före och låta den stå kvar under formen i rumstemperatur. Om jag fryser in botten så delar jag den först och lägger bakplåtspapper mellan så att det går snabbt att göra klar den.
Här finns det en video som visar hur jag bakar den i min Ankarsrum från favoritbutiken Bagaren och Kocken.
Här är nu mitt recept så att du själv kan baka den saftigaste och godaste morotskakan att bjuda de du tycker om på. Jag hoppas att den gör succé och att du hittar tillbaka till mig och mina recept.
Saftig morotskaka
12-14 bitar
Kaka:
4 st ägg
4 dl socker
4½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1½ tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
2½ dl rapsolja
350 g rivna morötter
Smör till formen
Frosting:
150 g smör
600 g färskost
5 dl florsocker
1 msk lime
1 tsk vaniljpulver
Instruktioner:
Kaka:
- Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform, 23 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj insidan av kanterna med smör.
- Riv morötterna, grovt eller fint.
- Vispa samman ägg och socker.
- Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsammans med olja. Vispa slätt.
- Tillsätt morötter och vispa samman.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna ett par minuter. Öppna sen formen och vänd upp kakan på ett galler, lås formen igen och låt svalna helt.
Frosting:
- Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
- Vispa smöret fluffigt och vitt.
- Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
- Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm och häll upp den i en spritspåse.
- Dela kakan i tre delar lika stora delar och lägg den första delen på ett fat.
- Spritsa eller bred på en fjärdedel av frostingen. Lägg på nästa del och bred på ett lager frosting.
- Toppa med den sista botten och bred resten av frostingen runt och på kakan.
- Om du vill spritsa något fint ovanpå så kan du minska mängden frosting inuti tårtan och använda det som dekoration.
- Ställ i kylen för att sätta sig något, gärna över natten.
Godaste morotskakan vi ätit! 😃
Åh vad glad jag blir, tusen tack! <3
Kram Y
Den har jag bakat idag och den är jättegod 😊
Tack för receptet.
Hej Agata!
Tusen tack, vad glad jag blir! -3
Kram Y