Mina bästa Kardemummabullar

dansukkerKardemummabullar. Älskade bullar.

De här gjorde jag i samarbete med Dansukker, det enda svenskodlade sockret som finns. Samma socker som jag alltid använder när jag bakar.

För att få dem riktigt saftiga och luftiga på samma gång så är det några steg jag följer.

1. Jag kalljäser allra helst degen, det gör den så mycket lättare att kavla och forma men det går såklart att baka direkt. Om du väljer att göra det så ökar du mängden jäst till 50 g och löser upp det i ljummet vatten. Låt jäsa i bunken 45 minuter och följ därefter steg 6.

2. Snåla inte med fyllningen. Det är liksom det som ger det extra.

3. Grädda bullarna i muffinsplåt. Det gör att bullarna håller formen och all fhyllning stannar i i formen så att allt bullarna får bada i smör. Nej, det låter inte alls dåligt.

4. Sockerlag. När du penslar dina bullar med sockerlag så håller de sig saftiga längre än om du låter bli. Så gör det. När du använder sockerlag så kan du hoppa över någon annan topping. På samma sätt så behöver du inte pensla bullarna med ägg före gräddning.

Jag brukar göra en sats sockerlag och förvara i en glasburk i kylen. Det håller sig hur länge som helst (verkar det som) och gör det extra smidigt att använda. Jag brukar även pensla sockerkakor och muffins av samma anledning.
dansukkerKardemummabullar
20-30 st

Vetedeg:
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt

Fyllning:
200 g smör
1½ dl farinsocker
2 tsk kardemumma, malen

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Topping:
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen
dansukkerInstruktioner:
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.
dansukkerDag 2:
6. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
7. Sätt stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använda stabila muffisnformar och ställ på bakplåtar.

Fyllning:
8. Rör ihop smör, kardemumma och farinsocker till en bredbar massa.
Utbakning:
9. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
10. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan.
11. Vik ett treslag; två gånger mot mitten. Kavla degen något.
12. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna.
13. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.

Topping:
14. Blanda strösocker och kardemumma, ställ åt sidan.
15 Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag, strö över topping och låt svalna på galler.

Enkelt & gott!

22

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x