Semlor, semlor, semlor.
Detta skandinaviska bakverk som firas hejvilt från årets start till, jag vet inte, mars? Nu är det ju så att det finns mängder av varianter och här kommer en till.
Behövs den? Inte vet jag men jag kan intyga att den är väldigt god. Mint och kakao i fyllningen och polkakross i grädden tar bort den där känslan av övermäktigt som jag tycker att den traditionella semlan ger. Det kanske inte heller behövs en semla som är lättare att överäta men nu blev det så.
Som så ofta så serveras de här polkasemlorna på mitt favoritporslin från Pillivuyt. Det på bilden kommer från den senaste kollektionen Boulogne, kolla gärna in hela serien här.
Såklart kan du minska ner mängden fyllning och grädde men som jag förstått det av semlefantaster så kan det omöjligt bli för mycket av det ena eller det andra. Därav mycket.
Precis som vanligt när jag gör vetedeg så är även dessa bullar kalljästa. Om du inte har tid eller lust så går det bra att baka dem direkt. Dubbla då mängden jästen, ljumma mjölken och låt degen jäsa övertäckt i 1 timme. Fortsätt sedan från steg 5.
Det går naturligtvis alldeles utmärkt att frysa in bullarna såväl som du kan göra dem mindre. Kom bara ihåg att anpassa gräddningstiden.Kalljästa polkasemlor
24 st
25 g jäst
5 dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-12 dl vetemjöl
½ tsk salt
150 g smör
Topping:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 krm salt
Fyllning:
400 g mandelmassa
½ dl kakao
1-2 dl mjölk eller grädde
1-2 droppar pepparminstolja
Topping:
5 dl grädde
50 g polkagris
Instruktioner:
Dag 1:
1. Lös upp jästen i kall mjölk.
2. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet.
3. Hyvla smöret med en osthyvel och arbeta samman allt till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Täck och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i hälften. Dela den ena halvan i tolv lika stora bitar. Rulla till bullar och lägg glest på plåt.
7. Gör samma sak med den andra deghalvan.
8. Låt jäsa övertäckt i en timme.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Vispa samman ägg, mjölk och salt och pensla bullarna noga.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 miuter eller tills de fått färg.
12. Låt svalna på galler.
Fyllning:
13. Riv mandelmassan grov och blanda med kakao och pepparmint.
14. Tillsätt mjölk eller grädde och blanda tills du har en krämig fyllning. Lägg i en spritspåse.
Topping:
15. Mixa polkagriskaramellerna till ett fint puder. Lägg 2 msk till att strö över semlorna.
16. Vispa grädden tillsammans med polkapudret tills den är fast och spritsbar. Häll upp i en spritspåse.
17. Skär eller klipp ett lock av bullarna. Gröp ur mitten med en gaffel och spritsa fyllning i gropen.
18. Spritsa grädde ovanpå.
19. Lägg på locket, pensla med lite vatten och strö över polkasmul.
Enkelt & gott!