Här är en mycket god och smakrik pepparkaka som håller sig saftig länge. Den är toppad med en saffransfrosting vilket gör det hela lite mer festligt men det går självklart bra utan.
Den här kakan gjorde jag till Bauknecht.
Mjuk pepparkaka med saffransfrosting
10-12 bitar
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
2 dl rapsolja
5 dl mjöl
2½ dl strösocker
2 msk kakao (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
2 tsk ingefära, malen
1½ tsk kardemumma, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
½ tsk salt
Smör till formen
Frosting:
½ g saffran
1 tsk socker
50 g smör
200 g färskost, neutral
2 dl florsocker
Topping:
ev pepparkakor, bär och florsocker
Instruktioner:
Pepparkaka:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 2 liter, noga med smör.
2. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
3. Blanda vetemjöl, socker, kakao, alla kryddor, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
4. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-55 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Kakan reser sig något i mitten.
6. Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd upp på ett galler och låt svalna helt.
Frosting:
7. Mortla saffran med socker.
8. Hyvla smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
9. Tillsätt florsocker, saffran och färskost och vispa, så lite som är nödvändigt för att få en bredbar kräm.
10. Bred eller spritsa frostingen på kakan, toppa eventuellt med pepparkakor, bär och lite florsocker.
Enkelt & gott!