En lättbakad mjuk pepparkaka som är håller sig saftig länge. Du vet en sådan där klassisk sockerkaka med massor av kryddor som gärna fikas året runt.
Jag har pudrat lite florsocker ovanpå men det kan hoppas över helt, eller så kan du hälla på lite glasyr. Formen jag använt heter Blossom, rymmer 2.4 liter och kommer från NordicWare. Du hittar den här.
Mjuk pepparkaka
10-12 bitar
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
2 dl rapsolja
5 dl mjöl
2½ dl strösocker
1 msk kakao (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
2 tsk ingefära, malen
1½ tsk kardemumma, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
½ tsk salt
Smör till formen
Topping:
ev florsocker
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 2 liter, noga med smör.
- Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
- Blanda vetemjöl, socker, kakao, alla kryddor, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Kakan reser sig något i mitten.
- Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd upp på ett galler och låt svalna helt.
Enkelt & gott!