Till första advent på söndag har jag tillsammans med Pillivuyt tagit fram ett recept på en saftig saffranskaka med choklad och glasyr.
Choklad och saffran passar jättebra ihop och med den söta glasyren kan det vara så att den här kakan blir en ny favorit till julfikat. Testa!
Formen jag använt kommer från Patisse och allt porslin kommer såklart från Pillivuyt.
Hoppas du får en fin första advent oavsett om du firar eller inte.
Saffranskaka med Choklad
1½-2 liter
200 smör
1½ dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ g saffran
50 g mörk choklad
Smör till formen
Topping:
2 dl florsocker
1-3 msk vatten
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 1½ liter, noggrant med smör.
2. Mortla saffran med lite socker.
3. Grovhacka och smält chokladen, ställ åt sidan och låt svalna något.
4. Smält smöret och blanda med mjölken.
5. Vispa ägg och socker poröst.
6. Tillsätt smöret, mjöl, saffran och bakpulver och vispa till en slät smet.
7. Häll 1/4 del av smeten i en bunke och blanda med chokladen.
8. Häll 2/4 av smeten i formen, skeda ner chokladsmeten i mitten och skeda över det sista av saffranssmeten.
9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 30-35 minuter eller tills kakan har stannat och en provsticka kommer ut torr.
10. Låt svalna i några minuter i formen, skaka sedan försiktigt loss den och vänd upp på ett fat.
11. Låt svalna under formen.
Topping:
12. Vispa samman florsocker och vatten, ta lite vatten i taget och blanda tills du har en tjock men hällbar glasyr.
13. Ringla över kakan och ställ i kylen för att stelna.
Enkelt & gott!