Den här brownien är bakad utan ägg och smör men det är inget som märks när du smakar på den. Krämig, smakrik och mumsig!
Ganachen är blandad med kaffe istället för grädde vilket ger en riktigt god men ändå ganska vuxen smak. Du kan med fördel servera den här brownien med lite hallon- eller blåbärsås. Eller med glass av något slag.
Ibland kan det vara trevligt att baka något växtbaserat, alltså utan animaliska produkter, inte minst om du får gäster som bara äter veganskt.
På något vis så gör sockerlagen att texturen blir som en vanlig brownie, fråga mig inte hur eller varför, men det blir bra. Den flesta varianter av mörk choklad är veganska redan från början men kolla för säkerhets skull.
Mörk chokladbrownie
10-20 bitar
Brownie:
250 g mörk choklad
1 dl rapsolja
2½ dl strösocker
1½ dl vatten (kokhett)
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk espressouplver (kan uteslutas)
½ tsk salt
Topping:
250 g mörk choklad
1½ dl kaffe, hett
½ msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
Brownie:
1. Sätt ugnen på 165 grader. Klä en ugnsform, 15 x 20 cm, med bakplåtspapper.
2. Grovhacka och smält chokladen tillsammans med olja. Ställ åt sidan att svalna något.
3. Häll sockret i en bunke och häll på kokhett vatten, rör om tills sockret lösts upp.
4. Tillsätt chokladen och vispa samman.
5. Blanda mjöl, kakao, espressopulver och salt och tillsätt. Vispa slätt.
6. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills kakan stannat.
8. Låt svalna helt i formen.
Topping:
9. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
10. Häll hett kaffe över chokladen och rör om tills all choklad smält. Mikra eventuellt om det behövs.
11. Bred ut chokladkrämen ovanpå kakan och ställ i kylen att stelna något.
12. Skär i önskade bitar och strö eventuellt över flingsalt.
Enkelt & gott!