Min mormor brukade baka de här småkakorna när jag var liten. Eftersom de smakade kaffe så var det ingen favorit för mig som barn men som vuxen, då gillar jag dem bättre.
De går att göra tunnare men som jag minns dem så var de rätt tjocka. Tänk på att minska gräddningstiden om de är tunnare.
Jag har ändrat mormors originalrecept genom att tillsätta kakao och kaffe i fyllningen, eftersom jag helt enkelt inte kan låta bli att sätta min egen stämpel på det jag bakar. De klassiska kaffekakorna har alltid fyllning men de är minst lika goda utan.Kaffekakor
25 st dubbla
200 g smör
1 dl socker
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk frystorkat kaffe (ex Nescafé)
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
75 g smör
1½ dl florsocker
½ msk kakao
1 msk kaffe, kallt
1 tsk vaniljsocker
Instruktioner:
- Dela rumstempererat smör i mindre bitar och blanda ihop alla ingredienser till en smidig fast deg.
- Forma degen till två rullar, ca 25 cm långa, plasta in och lägg i kylen i 10 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär ½-1 cm tjocka skivor, lägg på bakplåtspapper och tryck till dem något.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna helt.
Fyllning:
- Vispa samman mjukt smör med resterande ingredienser.
- Bred eller spritsa fyllningen på undersidan av hälften av kakorna och lägg på en annan kaka som lock.
Enkelt & gott!
Herregud, världens godaste kakor typ! 😍
Mormor, hon kunde baka hon. 🥰
Kram Y