I samarbete med Hemmakväll – Sveriges bästa lösgodis?!
Snart är det Alla hjärtans dag och eftersom jag tycker att vi ska ”fira det som firas kan” med fika så kommer här en rosa bakelse på temat.
Brownien är mjukseg och baserad på Geisha, smakar riktigt nötigt gott! Till det så smälte jag Körsbärsgodisar i grädde som gav en riktigt söt bakelse att bjuda den du tycker om.
Säger det igen; du tycker väl om dig själv? Så bjud dig själv. Också.
Jag tog ut rundlar men du kan lika gärna ta ut hjärtan (pepparkaksformar) eller skära i fyrkanter, rektanglar, ovaler. Gör som du vill helt enkelt! Det blir ju en del spill när man gör som jag och det kan ju bli jobbigt att ta hand om (inte). Om du inte råkar smälla i dig det på stående fot så är ”spillet” toppen att använda i dammsugare eller bara rullas och doppas i choklad.
Geishabrownien är supergod som den är eller kan toppas med vanlig grädde om du inte vill behöva vänta på körsbärsgrädden att stelna. Eller ännu mer Geisha kanske?Geishabrownie med körsbärsgrädde
6 st bakelser
Godisgrädde:
100 g körsbärsgodis, ca 17 st utan grönt
2½ dl grädde
Brownie:
150 g smör
200 g Geisha (ca 27 st praliner)
2 st ägg
2 dl socker
drygt 2½ dl mjöl
Instruktioner:
Dag 1:
Godisgrädde:
1. Klipp bort det gröna på körsbärsgodisarna.
2. Blanda grädde och de röda delarna i en kastrull.
3. Sätt på medelvärme och rör om hela tiden tills godiset smält helt. Tillsätt eventuellt röd eller rosa hushållsfärg om du vill förstärka den rosa färgen.
4. Häll smeten i en skål, plasta in och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
Brownie:
5. Grovhacka Geishan och lägg i en bunke.
6. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.
7. Sätt ugnen på 170 grader och klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
8. Vispa ägg och socker fluffigt.
9. Tillsätt mjölet och vispa slätt.
10. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
11. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
12. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, kakan ska vara helt stilla om du skakar på formen.
13. Använd baksidan av en sked och tryck ner kanterna försiktigt så att kakan blir jämn. Låt svalna i formen.
Montering:
14. Vispa godisgrädden med elvisp tills du har en krämig och spritsbar smet. För över i en spritspåse.
15. Ta loss kakan från pappret och stansa ut rundlar, ca 4 cm, eller skär i kvadrater.
16. Spritsa eller bred på lite godisgrädde på den ena kakbiten och lägg en till som lock. Spritsa eller bred på mer körsbärsgrädde. Toppa med ett körsbär och eventuellt grovhackad Geisha.
Glad alla hjärtans dag!