En krämig, glutenfri, no bake cheesecake med massor av vaniljsmak. Toppa den med dina favoritbär, frukt eller vad du nu gillar. Här valde jag kanderade nötter, jordgubbar, choklad och kolasås. Det går även bra att frysa in den här och servera den som glasstårta.
Det här receptet har jag tagit fram till Khoisan Gourmet, vaniljsmakande godsaker bakade på äkta vanilj.
Vaniljcheesecake extra allt
10-12 bitar
Botten:
75 g choklad, mörk
15 g smör
1 msk sirap
50 g rispuffar
Fyllning:
500 g färskost, naturell
250 g Mascarpone
2 dl florsocker
2½ tsk Khoisan Gourmet Äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Smör till formen
Kanderade nötter:
75 g valfria nötter, frön eller kärnor
3 msk socker
3 msk vatten
Topping:
ex jordgubbar, chokladsås, kolasås.
Instruktioner:
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-28 cm, och smörj in kanterna med smör.
Botten:
- Finhacka och smält chokladen tillsammans med smör och sirap.
- Häll rispuffarna i en stor bunke och häll över chokladen. Blanda snabbt tills allt är täckt.
- Pressa ner puffarna i botten av formen och jämna till, ställ i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
- Vispa samman färskost, Mascarpone, florsocker och vanilj till en jämn kräm. Övervispa inte, det ska bara blandas helt.
- Tillsätt grädden och vispa på låg hastighet till en fast kräm. Vispa korta intervaller så att du inte råkar övervispa och får en rinnig fyllning.
- Häll fyllningen ovanpå botten och jämna till. Ställ i kylen att stelna, gärna över natten men minst fem timmar.
Kanderade nötter:
- Grovhacka och rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt socker och vatten, rör om och låt sockret smälta helt. Häll nötterna på ett bakplåtspapper på en bricka och låt svalna helt.
Topping:
- Grovhacka nötterna och strö ovanpå cheesecaken tillsammans med chokladsås, kolasås och färska hallon. Servera direkt eller förvara i kyl.
Enkelt & gott!