Fluffigt och lent som en mousse och otroligt god kombination av dulce de leche och kardemumma. Det är alltså en no bake kardemumma- och kolacheesecake med lite salt på toppen.
Jag använde färskmalen kardemumma eftersom att jag tycker att det är så mycket godare men malen går också bra. Om du vill göra den glutenfri så väljer du glutenfria kex istället för Oreo.
En vaniljvariant med cornflakesbotten hittar du här.
Kardemumma- & kolacheesecake med salt
8-10 bitar
Botten:
154 g Oreo (ett paket)
75 g smör
Fyllning:
2 dl florsocker
½ dl dulce de leche
1 tsk kardemumma, färskmalen
ev 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl (kan uteslutas men hjälper till att stabilisera)
600 g färskost, naturell
2 dl vispgrädde
Topping:
3/4 dl dulce de leche
½ msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
1. Klä en springform, 20-26 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av formens kanter. Pappret sitter bättre om du klickar lite smör på formen.
Botten:
2. Mixa kakorna till ett fint smul.
3. Smält smöret och mixa samman med kaksmulet.
4. Tryck ner kakmixet i botten av formen och jämna till.
5. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.
Cheesecakefyllning:
6. Vispa samman florsocker, dulce de leche, ev majsstärkelse och kardemumma till en jämn kräm.
7. Tillsätt färskosten och vispa samman, var noga med att inte övervispa, det ska bara blandas helt.
8. Tillsätt grädden och vispa på låg hastighet till en slät och fluffig kräm. Vispa med korta intervaller så att du inte råkar övervispa och får en rinnig fyllning. Smeten är känslig så var väldigt försiktig, det ska vara en ganska fast kräm när du är klar.
9. Häll fyllningen ovanpå kakbottnen, tryck ner och jämna till.
10. Ställ i kylen att stelna, gärna över natten men minst fem timmar.
Topping:
11. Häll dulce de leche ovanpå kakan, bred ut och strö över flingsalt.
12. Förvara tårtan i kylen.
Enkelt & gott!
Oj jäklar så gott det lät!! Men undrar om jag kan vispa grädden för sig och sedan röra ihop med det andra? Jag kommer garanterat att misslyckas annars 🙂
Hej!
Så kul att du gillar det! 😊
Visst kan du göra så istället, den är som sagt lite känslig för övervispning.
I ”värsta” fall går det ju att frysa in och servera som glass.😁
Lycka till!
//Y