I samarbete med ODENSE Marcipan har jag tagit fram en lättbakad, glutenfri tårta med mandelbotten, chokladtryffel, krämig nougatfrosting och rostad mandelmassa.
Jag har använd den klassiska nougaten i guldförpackning, som alltid finns hemma hos mig, mandelmassa och mörka chokladknappar. Jag använder i stort sett bara knappar när jag bakar, det är så mycket lättare när den ska smältas och ger ett jämnt resultat som fyllning i exempelvis kakor.
Det här är en tårta med massor av smak och olika texturer som vinner på att serveras i mindre bitar, tillsammans med hallon eller andra syrliga bär eller som kondisbitar. Botten smakar som biskvier men är luftigare och fastare.
Mascarponeosten går att byta ut mot vanlig färskost, jag valde den eftersom den inte är lika syrlig men ger i övrigt samma resultat.
Tips! Om du lägger in mandelmassan i kyl eller frys en timme innan den ska användas så blir den lättare att riva. Och, rostad mandelmassa, eller marsipan för den delen, är en jättegod topping till glass så gör lite extra när du ändå är igång.
Fikadags!
Nougat- och mandeltårta
8-12 bitar
Botten:
400 g ODENSE mandelmassa
3/4 dl potatismjöl
3 st ägg
Chokladtryffel:
150 g ODENSE mörka chokladknappar
1½ dl grädde
Nougatkräm:
250 g ODENSE nougat
250 g Mascarponeost
Rostad mandelmassa:
20 g ODENSE mandelmassa
Instruktioner:
Botten:
1. Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in ett galler i mitten av ugnen.
3. Riv mandelmassan grovt, lägg undan ca 20 g till topping.
4. Vispa mandelmassa, potatismjöl och ägg till en smet, häll i formen och jämna till.
5. Grädda i ca 15 minuter eller tills botten rest sig i mitten. Ta ut och använd baksidan av en sked för att försiktigt pressa ner och jämna till botten.
Chokladtryffel:
6. Häll chokladknapparna i en mikrotålig skål tillsammans med grädde.
7. Smält i mikro på låg temperatur under korta intervaller, rör om emellanåt, tills du har en slät chokladkräm.
8. Häll chokladen ovanpå botten, jämna till och ställ in i kylen för att stelna, 1-2 timmar.
Nougatkräm:
9. Dela och vispa nougaten krämig.
10. Tillsätt Mascarponeosten och vispa till en fluffig kräm.
11. Bred ut krämen jämnt ovanpå chokladtryffeln, ställ i kylen en timme.
Rostad mandel:
12. Rosta den rivna mandelmassan i en torr stekpanna på medelvärme tills den fått färg. Rör om då och då.
13. Toppa tårtan med mandelmassan och ev flingsalt. Servera gärna med syrliga bär.
Enkelt & gott!
Hej! Går tårtan att göra idag måndag och ha ståendes i kyl eller frys till onsdag?
Hej!
Det går alldeles utmärkt!
//Y