Nougatrutor eller havrerutor med nougat

Nougatrutor bakalite.se 1Jag kallar dem nougatrutor, de här segmjuka söta kakorna som oftast bakas i långpanna.

Andra säger havrerutor. Oavsett namn så har jag här gjort dem i en mindre plåt, därmed lite tjockare lager av både kaka och topping.

Om du vill ha dem klassiska så gör du precis likadant i en större plåt, ex långpanna.

Om du vill göra dem glutenfria så använder du ren havre och utesluter mjölet. Baka dem isåfall i en stor ugnsplåt så att kakan blir tunnare och håller ihop bättre utan vetemjölet. Byt annars ut mjölet mot en glutenfri mix.

En söt kaka som är väldigt trevlig att ha i frysen, lägg papper mellan lagren om du fryser in dem.Nougatrutor bakalite.se 3Nougatrutor
20-30 bitar

Kaka:
200 g smör
½ dl sirap
9 dl havregryn
2 dl socker
½ dl mjöl
1 msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Topping:
250 g nougat

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en bakform med bakplåtspapper. På bilden har jag använt en 20×30 cm stor form, en långpanna ger tunnare men lika goda kakor.
2. Smält smöret och blanda med sirap.
3. Blanda resterande ingredienser och rör samman allt till en smulig smet.
4. Tryck ut smeten jämnt i formen.
5. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills kakan fått färg. Ta ut och låt svalna något i formen.
6. Smält nougaten och bred ut jämnt över kakan, låt svalna något.
7. Lyft kakan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär kakan i önskade rutor och ställ i kylen för att stelna helt.

Enkelt & gott!

0