Friterade bananer med vaniljglass och sirap var den allra godaste desserten jag visste när jag som barn hade lyxen att gå på restaurang. Det var så exotiskt och något som inte gick att få hemma.
Eftersom jag inte gillar att fritera men ändå ville åt den desserten så det blev en annan version. Det enda som inte finns med i min variant, som finns i de friterade originalet, är den frasiga ytan. Men, som vi alla vet så försvinner det rätt snabbt av glass och sirap så det går bra utan.
Smakerna sitter och det är som sig bör, grymt gott!
Lätt att slänga ihop, kan göras i god tid innan och bara värmas på före servering. Och snåla nu inte med sirapen, den binder ihop hela grejen.
Vad kallar man då friterad banan som inte är friterad. Ofriterad såklart.
Jag är väl ingen idiot.
Ofriterad banan i ugn
6 st
3 st bananer, mogna
50 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
Ljus sirap
Vaniljglass
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ sex stora muffinsformar eller liknande ugnståliga små formar på en plåt.
2. Dela bananerna i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med mjöl och bakpulver.
3. Hyvla ner smöret och använd en elvisp för att vispa samman allt till en smet.
4. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, de ska ha reste sig och fått färg.
5. Lossa ur formarna och servera direkt med vaniljglass och massor av sirap.
Enkelt & gott!