Passionsfrukt- & kokostårta – glutenfri

Den här toppingen är len, krämig, gräddig och precis lagom syrlig. Passionsfrukt med sin tydliga smak passar så bra i en gräddbaserad frosting. Det kan eventuellt vara så att du måste testa. Måste.

Botten är min återkommande glutenfria kokosbaserade kakan som funkar så bra med många smaker, inte minst de här tropiska frukterna. Det går fint att frysa in kakan och sätta på toppingen när det är dags att fika.

Det som tar lite tid, eller extra men absolut överkomligt arbete, är att koka ner såsen. Om du hoppar över och använder saften som den är så blir det ju mycket mindre smak. Det funkar naturligtvis men det är värt att ge det några extra minuter för att få fram så mycket passionsfruktssmak som möjligt.

Kokos- & passionsfruktstårta
10-12 bitar

Passionsfruktsås:
250 g passionsfrukt, fryst
1 dl socker

Kaka:
175 g smör
2½ dl socker
3 st ägg
½ dl passionsfruktsås
2½ dl kokosflingor
2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Smör till formen

Topping:
100 g färskost
1½ dl grädde
1 dl florsocker
2 msk passionsfruktsås

Topping:
2 st passionsfrukt, färsk

Instruktioner:
Fruktsås:

  1. Häll passionsfrukten i en kastrull och koka upp, rör om då och då tills allt smält.
  2. Sila frukten och häll tillbaka saften i kastrullen.
  3. Tillsätt socker och låt småkoka och reducera till ca 1 dl. Det tar 10-15 minuter på låg värme. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler ett steg nedanför mitten.
  2. Sätt bakplåtspapper i botten och smörj insidan av kanterna av en springform, 20 cm, med smör.
  3. Smält smöret och låt svalna något.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt smör och passionsfruktsås, vispa samman.
  6. Blanda kokos, potatismjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa samman.
  7. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Kolla på kakan efter en kvart och lägg ett bakplåtspapper ovanpå om den börjar bli mörk.
  8. Använd baksidan av en sked och tryck försiktigt ner kanterna och mitten, om den rest sig, för att jämna till kakan.
  9. Låt svalna helt i formen.

Topping:

  1. Vispa samman grädde, färskost, florsocker och fruktsås till en ganska fast kräm. Vispa inte mer än absolut nödvändigt.
  2. Häll i det sista av fruktsåsen och vänd om ett par gånger med en slickepott så att det är några ränder i krämen.
  3. Bred eller spritsa på krämen på kakan, toppa med färsk passionfrukt.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Martin
Martin
4 månader sedan

Woooow 😍🤤

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x