Troligen har jag överträffat mig själv med den här godingen. Kan helt ärligt säga att det är den godaste chokladkakan jag gjort hittills och jag är såååå nöjd!
Utöver den ljuvliga smaken så är den självklart lätt att göra själv, kräver inte så många ingredienser och kan se ut lite hursomhelst. Älskar!
Krämig chokladig brownie med salta knapriga jordnötter som botten, ett tunt lager jordnötssmör med sin oersättliga struktur toppad med en len och slät chokladganache. Du fattar ju! Jag toppade en del grovhackade jordnötter, en smaksak helt enkelt.
Om du vill kan du, istället för att breda ut jordnötssmöret som ett lager ovanpå kakan, ringla det i chokladkrämen och swirla lite snyggt.
Basen är såklart favoriten Mjölkchokladfudgebrownie som finns i några olika varianter:
Mintchokladfudgebrownie
Kärleksmumsfudgebrownie
Schweizernötschokladfudgebrownie
Mjölkchokladfudgebrownie med salt nougatPeanutfudgebrownies
10-16 bitar
Brownie:
150 g smör
200 g choklad, ljus
2 st ägg
2 dl farinsocker (eller vanligt strö)
2½ dl mjöl
½ dl kakao
2 dl salta jordnötter
Topping:
1-2 dl jordnötssmör
200 g choklad, ljus eller mörk
1½ dl grädde
ev 1 dl salta jordnötter
Instruktioner:
Brownie:
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.
3. Sätt ugnen på 170 grader.
4. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att få det att passa formen.
5. Vispa ägg och socker fluffigt.
6. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smeten.
7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
8. Vänd ner hela jordnötter.
9. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
10. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara rörlig i mitten medan kanterna ha satt sig.
11. Låt svalna helt i formen medan du gör toppingen.
Topping:
12. Bred försiktigt ut ett lager jordnötssmör ovanpå brownien. Ställ i kylen.
13. Grovhacka choklad och lägg i en bunke.
14. Värm upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter rör sedan om till en slät chokladkräm.
15. Låt svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.
16. Häll chokladkrämen på kakan och strö eventuellt grovhackade jordnötter ovanpå.
17. Ställ i kylen att stelna.
18. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.
Den här kakan klarar sig flera dagar i kylen och kan även frysas in.
Enkelt & gott!
Är måttet på formen rätt : 15 x 30 cm ? Det låter lite ovanligt….
Måtten stämmer, du kan använda ex 20 x 20 cm också. 🙂
Eller om du har en större form, använda aluminiumfolie som du formar till och lägger under bakplåtspappret i ena änden av formen så att den blir mindre.
//Y