Vi vet ju att kladdkaka går hem hos de allra flesta, om inte i den klassiska versionen så i en annan. Den här är smaksatt med pepparkakskrydda för en juligare känsla och toppats med salt kolasmärkräm, för en extra smakdimension.
Fortfarande samma lättbakade mjuksega kaka med kladdig och med den krämigaste smörkrämen
Receptet är framtaget tillsammans med Kungsörnen Vetemjöl, mjölsorten som jag, och många med mig, växt upp med som det enda alternativt. Jag gillar det – ett tryggt, svenskt kvalitetsmjöl helt enkelt.
Pepparkakskladdkaka med salt kolasmörkräm
8-12 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
2 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl kakao
2 tsk kanel,
1 tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
1 tsk bakpulver
2 st ägg
Smör till formen
Kolasmörkräm:
125 g smör
1 dl florsocker
200 g kolasås (ca ½ burk dulce de leche)
Topping:
½-1 msk flingsalt
Instruktioner:
1. Ta fram smör till smörkrämen så att det blir mjukt.
Kladdkaka:
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
4. Smält smöret och låt svalna något.
5. Blanda mjöl, kakao, kryddor och bakpulver.
6. Vispa samman smör och socker.
7. Tillsätt mjölblandningen.
8. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.
9. Häll i formen och jämna till.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten ska vara något rörlig.
11. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en baksidan av en sked så att kakan blir jämn.
12. Låt svalna helt.
Smörkräm:
13. Vispa smöret vitt och fluffigt.
14. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
15. Tillsätt kolasåsen och vispa slätt.
16. Bred ut smörkrämen jämnt ovanpå kakan.
17. Strö över flingsalt och servera rumstempererad.
Enkelt & gott!