Kola hör julen till och här har jag kryddat med pepparkakskrydda (kan inte få nog) och toppat med ljus choklad. Mycket gott, enkelt och rätt så fint!
Det går bra att skippa chokladlagret, kolan är god som den är det är mest jag som har svårt att låta bli chokladen.
Ang glutenfritt: Jag strödde på lite krossade pepparkakor ovanpå vilket gör att just mina inte är helt glutenfria så välj att antingen hoppa över kaksmulet eller strö över glutenfria pepparkakor.
Bakbalkarna har jag köpt från Pufz och är fantastiska att använda till kola, och mycket annat, så att man får raka linjer. Du hittar dem här.
Pepparkakskola
100 g smör
3 dl socker
2 dl grädde
1 dl sirap
2 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt
Topping:
150 g choklad, mörk eller ljus
10 g smör
Instruktioner:
1. Klä en form, ca 15 x 25 cm, med bakplåtspapper eller sätt bakbalkar med samma mått på en värmetålig plåt eller bricka med bakplåtspapper.
2. Blanda alla ingredienser i en vid kastrull.
3. Hetta upp under omrörning och sänk värmen något.
4. Låt koka till 125 grader, det tar minst 10 minuter. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet.*
5. Häll ut kolan i formen eller innanför balkarna och låt svalna i rumstemperatur.
Topping:
6. Grovhacka chokladen och smält försiktigt i mikro tillsammans med smör.
7. Rör till en slät chokladkräm.
8. Bred ut chokladen ovanpå den stelnade kolan. Strö eventuellt på krossade pepparkakor.
9. Ställ i kylen så att chokladen stelnar.
10. Skär i önskade bitar och njut!
*Kulprov: droppa lite kolasmet i en kopp kallt vatten. Om det går att forma smeten till en kula så är den klar.
Enkelt & gott!