
En saftig och fast pistagekaka med citronfrosting! Lättbakad med massor av nötsmak, gillar det!
Den här kakan var något annan från början men jag fick tänka om. Jag gjorde en pistagefrosting men det blev alltför sött, och passade inte till botten. Gjorde en med citron istället och det blev så mycket bättre för att balansera smakerna.
Nej, jag är ingen spritsare. Alls. Försöker men får verkligen inte till det mer än en gång. Om jag ska göra samma sak igen så har jag plötsligt glömt hur jag gjorde innan. Det är helt enkelt inte min grej . Jag hade en bild i huvudet när jag skulle toppa den här. Nope, gick inte den här gången heller men jag tycker fortfarande att smaken är viktigare än utseendet.
Grejen att ta ut runda kakor istället för att skära i bitar gillar jag, det blir något annat. Jag använder det här utstickarsetet när jag gör det men det går bra att skära efter ett glas eller pepparkaksmått.
Pistagekaka med citronfrosting
ca 12 bitar
Kaka:
250 g smör
150 g pistagenötter
3 dl socker
3 st ägg
1 dl yoghurt, ca 10% fett
4 dl mjöl
½ tsk bakpulver
Smör till formen
Citronfrosting:
1 st citron
75 g smör
2½ dl florsocker
200 g färskost, neutral
Topping:
1 msk pistagenötter
Instruktioner:
- Ta fram smör och färskost så att de blir rumstempererade.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Pensla pappret med smör.
Kaka:
- Häll socker och nötter i en mixer och mixa till ett fint smul.
- Häll över det i en bunke och vispa samman med mjukt smör.
- Tillsätt ägg, ett i taget, och vispa slätt.
- Tillsätt yoghurt och vispa samman, vänd ner mjöl och blanda till en slät smet.
- Häll i formen och jämna till.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna helt i formen.
Frosting:
- Riv skal och pressa saft ur citronen.
- Vispa smöret vitt.
- Tillsätt florsocker, citronskal och 1 msk citronsaft, vispa samman.
- Tillsätt färskost och vispa till en fast kräm, övervispa inte!
- Skär kakan i bitar eller ta ut rundlar och spritsa frosting på varje kaka. Om du inte vill spritsa kan du breda på frosting på hela kakan innan du skär den i bitar.
- Strö över hackade nötter.

Enkelt & gott!