Lättbakat rågbröd som jag gärna har i frysen året om. Lagom saftigt, mycket smak och russin som en god texturskillnad.
Det här brödet är som allra godast skuret i tunna skivor med smör och mild ost. Favorit!Rågbröd med russin
2 x 1½ liter
3½ dl vatten
3½ dl rågmjöl, grovmalet
2 dl solroskärnor
3/4 dl linfrön
3 tsk salt
3½ dl vatten
50 g jäst
2 dl sirap, mörk
7 dl rågmjöl, grovmalet
3 dl vetemjöl
1½ dl russin (kan uteslutas)
Topping:
3 msk solroskärnor (kan uteslutas)
Instruktioner:
Dag 1:
1. Skålla mjölet genom att blanda alla ingredienser med hett vatten och låt stå över natten. Om du vill baka snabbare så kan du vänta tills det svalnat och gåt till steg 2 direkt efter det.
Dag 2:
2. Tillsätt kallt vatten och samtliga ingredienser till det skållade mjölet och arbeta samman till en kladdig deg
3. Fördela degen i två formar, 1½ liter.
4. Strö över solroskärnor och låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in ett galler i mitten av ugnen.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller brödet känns stumt om du trycker på det.
7. Brödet håller sig länge i rumstemperatur men jag brukar skära det i tunna skivor och förvara i frysen. Tinar snabbt!
Enkelt & gott!