Regenter, lättbakade småkakor med mandel som kan varieras med olika sylter och topping. De påminner om mördegskakor men mandelmassan ger såklart både smak och textur. De här ät något större än originalet men kan naturligtvis göras mindre, se till att anpassa gräddningen isåfall.
Jag valde att göra två olika smaker av samma deg. Den ena har mandelspån och drottningsylt (för regent i dubbel bemärkelse) och den andra pärlsocker och hallonsylt.
Regenter
ca 20 st
200 g mandelmassa
200 g smör
4 dl vetemjöl
Topping:
1 dl mandelspån eller 1 dl pärlsocker
1 st ägg
ca 2 msk valfri sylt
Instruktioner:
Deg:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 185 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan grovt och vispa samman med mjukt smör.
- Tillsätt mjöl och vispa till en deg.
- Halvera och forma till två rullar, 3½-4 cm i diameter, plasta in och lägg i frysen en timme.
Topping:
- Pensla en rulle i taget rullarna med uppvispat ägg och rulla i hackade mandelspån eller pärlsocker.
- Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på plåtarna. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i ca 1 tsk sylt i varje.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna börjar få färg.
- Låt svalna på galler.
Enkelt & gott!