Det är semletider och de ska fyllas med mandelmassa. Här är min version av en rostad mandelmassa. Det blir extra gott men självklart går det lika bra att använda köpt mandelmassa och blanda till den själv.
Jag rostade hälften av mandlarna men du kan lika gärna rosta alla eller inga, en ren smaksak precis som du kan välja att skala dem som att låta skalet sitta. Jag ids inte skala så i min mandelmassa sitter skalet kvar.
Du kan välja mjölk eller vatten istället för grädde och du kan istället för bittermandeln tillsätta kardemumma eller vanilj. Eller om du vill ta ut svängarna, krydda med kanel, chaikryddor, pepparmint, honung eller kanske lakritspulver?
Mandelmassan fungerar även utmärkt som fyllning i bullar.
Här är mina recept på olika semlor:
Polkasemlor
Kalljästa semlor (eller vanliga)
Semlekladdkaka
Mandelmassa
300 g sötmandel
1-2 st bittermandel (kan uteslutas)
2 dl florsocker
2 krm salt
1 st äggvita
½-1 dl grädde (alt vatten, mjölk)
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Lägg hälften av sötmandeln på en plåt och rosta i 5-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna något.
3. Häll all sötmandel, bittermandel, florsocker och salt i en mixer och mixa till ett fint smul.
4. Tillsätt äggvita och ½ dl grädde. Mixa slätt.
5. Tillsätt mer grädde om det behövs, och mixa tills du har en mandelmassa i den konsistens du önskar.
6. Häll mandelmassan i en burk och ställ in i kylen tills den är dags att användas.
Enkelt & gott!