Lussekatter, lussebullar, saffransbullar… Kärt namn osv men här är receptet på dem.
Ett grundrecept som är kalljäst eftersom det ger en extra god och smidig deg men du kan självklart baka den direkt om du inte har tid eller lust att vänta. Då gör du såhär: dubbla mängden jäst, ljumma mjölken och jäs degen i en timme i rumstemperatur och följ sedan steg 9.
Du kan skippa att pensla bullarna med äggvisp och bara ta sockerlag efteråt istället. Det är mest för färgens skull jag gjorde så den här gången.
Lussebullar
20-40 st
Saffransdeg:
1 g saffran
½ msk citronsaft
25 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
13 dl mjöl
150 g smör
½ tsk salt
Ev mjöl till utbakning
Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 krm salt
Topping:
1 dl russin
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Ev florsocker till topping
Instruktioner:
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra.
3. Lös upp jästen i kall mjölk.
4. Tillsätt socker och saffran.
5. Tillsätt mjölet och arbeta samman.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
7. Tillsätt saltet och arbeta snabbt in.
8. Plasta in och ställ i kylen att jäsa över natten.
9. Om du ska ha russin i bullarna kan du lägga dem i en skål och täck med vatten, apelsinjuice eller glögg. Ställ i kylen över natten.
Dag 2:
10. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
11. Dela degen i mindre bitar och forma till S, lägg glest på plåten och tryck i russin.
12. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
13. Sätt ugnen på 250 grader.
Gräddning:
14. Sänk värmen till 225 grader och vänta i tio minuter.
15. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och pensla bullarna ordentligt.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag och flytta över dem till bakgaller för att svalna.
18. Frys in de de bullar som inte ska fikas direkt så snart de svalnat.
Enkelt & gott!