Lussebullar är så goda som de är men om du vill testa något nytt så är det här mitt förslag.
Fyll dem med knastriga blå vallmofrön och söt vit choklad! Kanske inte de snyggaste bullarna men oj så goda! Det är väldigt trevligt med en extra textur och om du vill kan du såklart tillsätta russin i degen.
Om du vill kalljäsa degen så halverar du mängden jäst, använder kall mjölk och låter degen stå i kylen över natten. Fortsätt sedan med steg 8.
Saffransbullar med vit choklad och vallmofrön
20-40 st
Saffransdeg:
1 g saffran
½ msk citronsaft eller sprit
150 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
13 dl mjöl
½ tsk salt
Fyllning:
150 g smör
200 g choklad, vit
1 dl vallmofrön, blå
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat, både till fyllning och deg.
2. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft eller sprit, låt stå och dra.
3. Lös upp jästen i ljummen mjölk.
4. Tillsätt socker, saffran och mjöl och arbeta samman.
5. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter.
6. Tillsätt saltet och arbeta snabbt in.
7. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Utbakning:
8. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
9. Mixa chokladen till ett pulver.
10. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel. Bred på hälften av smöret och och strö över hälften av chokladen och vallmofrön.
11. Vik ett treslag, alltså vik degen mot mitten två gånger, en från vardera håll. Jämna till degen och kavla ut den något.
12. Skär ca 3-4 cm breda remsor och forma till S genom att snurra halva remsan mot mitten, vänd på hela degbiten och snurra den andra delen. Lägg på plåten med snittytan uppåt.
13. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Sockerlag:
14. Blanda hett vatten och socker, rör om tills sockret smält.
Gräddning:
15. Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills de precis har fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag och flytta över dem till bakgaller för att svalna.
18. Frys in de de bullar som inte ska fikas direkt så snart de svalnat.
Enkelt & gott!