Tidigare gjorde jag en 3 i 1-kaka med amerikanska smaker, den hittar du här. Nu när det är juletider så ville jag göra en variant med julsmaker.
Det blev en botten av kryddig pepparkaka, ett lager krämig vit chokladblondie med syrliga lingon som toppats med en len cheesecake smaksatt med saffran.
Så himla gott!
Den här kakan är inte svår att baka men den har många moment. Helt värt det dock så följ instruktionerna så känns det inte så övermäktigt som jag själv tycker att det gör när jag läser recept med många steg.
Självklart kan du också pynta upp de här godbitarna med sockrade grankvistar, mer lingon, krossade pepparkakor osv, det avgör du.3 i 1 julkaka:
20-40 bitar
Pepparkaka:
175 g smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 st ägg
4 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda (klicka för recept)
Lingonblondie:
300 g choklad, vit
175 g smör
3 st ägg
1 dl socker
4 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
50 g frysta lingon
Saffranscheesecake:
150 g choklad, vit
300 g färskost
½ dl socker
2 st ägg
1½ msk vetemjöl
½ g saffran, malen
Instruktioner:
1. Ta fram smör, ägg och färskost så att det blir rumstempererat.
2. Smält den vita chokladen till cheesecaken och låt svalna.
Pepparkaka:
3. Klä en ugnsform, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
4. Vispa mjukt smör och socker krämigt.
5. Tillsätt ägg och vispa slätt.
6. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kryddor.
7. Tillsätt och vispa slätt.
8. Tryck ut kakdegen jämnt i formen och ställ i kylen medan du gör blondielagret.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
Lingonblondie:
10. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smöret, låt svalna något.
11. Vispa samman socker och ägg.
12. Tillsätt chokladsmöret.
13. Blanda mjöl, salt och bakpulver och tillsätt, blanda slätt.
14. Vänd ner frysta lingon.
15. Häll smeten ovanpå kakdegen i formen och bred ut jämnt. Ställ i kylen medan du gör cheesecakefyllningen.
Saffransheesecake:
16. Vispa ihop färskost, socker, mjöl och saffran.
17. Tillsätt ägg och vispa samman.
18. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa slätt.
19. Häll smeten ovanpå blondien och bred ut jämnt.
Gräddning:
20. Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter, eller tills kanterna stannat och mitten av kakan är lite rörlig, den kommer stelna efteråt.
21. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen över natten.
22. Skär i bitar och servera, toppa eventuellt med extra lingon.
Enkelt & gott!