Saffranskaka med vaniljtosca

En saftig saffranskaka toppad med vaniljsmakande tosca. Välj dina favoritnötter, frön eller kärnor till toscan. Till den här så använde jag mandelspån, kokoschips och pumpakärnor.

Det här receptet är framtaget till Khoisan Gourmet och är bakat med äkta vanilj.

Jag valde att baka den i en brödform för variationens skull men du kan baka den i en vanlig sockerkaksform på ca 1½ liter. Det blir en dock annan gräddningstid .

Om du vill maxa saffranssmaken i kakan tar 1 g saffran annars räcker det med ½ gram.

Saffranstosca
8-10 bitar

Kaka:
½-1 g saffran
100 g smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl socker
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Tosca:
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1 krm salt
100 g valfria frön, nötter eller kärnor

Instruktioner:
Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform, 1½ liter, med bakplåtspapper.
  2. Mortla saffranet med lite socker.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken och saffranet.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt smörblandningen och vispa slätt.
  6. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj. Tillsätt och vispa slätt.
  7. Häll smeten i formen och jämna till. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

Tosca:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjölk, mjöl, vanilj och salt. Låt småkoka under omrörning tills det tjocknat något.
  2. Tillsätt de frön eller kärnor du valt, om du väljer stora nötter kan du grovhacka dem först.
  3. Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader och flytta upp gallret till den övre delen.
  4. Fördela toscasmeten försiktigt ovanpå kakan och jämna till.
  5. Grädda kakan i ca 5-10 minuter eller tills toscan fått färg.
  6. Låt svalna helt innan du lyfter ur kakan ur formen.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x