Stora knapriga kakor med en mjukare mitt fylld med hjortron och vit choklad.
Tre kraftiga smaker som passar hela hösten och till jul, testa att baka dessa till nästa fika!Saffranskakor
16-20 st
1 g saffran
7 dl mjöl
1 tsk maizena
½ tsk salt
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
1 dl farinsocker
2 st ägg
Fyllning:
½-1 dl hjortronsylt
50-100 g vit choklad, gärna knappar
Topping:
25 g vit choklad, gärna knappar
1 msk florsocker
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä plåtar med bakplåtspapper.
2. Mortla saffranet tillsammans med lite socker, häll i lite citronsaft eller Rom för att dra ut smaken ordentligt.
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Vispa samman mjukt smör och socker tills det blir fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget, sedan saffranet och sist ner de torra ingredienserna.
5. Forma ca 2 msk deg till bollar, gör en fördjupning i mitten och lägg dit vit choklad och sylt. Täck fyllningen med lite mer deg, nyp ihop skarvarna och forma till kakor. Tryck ner lite mer choklad ovanpå och lägg kakorna glest på plåt.
6. Grädda i mitten av ugnen, 10-12 minuter eller tills de fått färg.
7. Låt svalna på galler och pudra eventuellt med florsocker.
Enkelt & gott!