Det här är en jättestor längd.
En jättegod längd.
Löjligt saftig med massor av smak och så räcker den till många. Det enda du behöver till ett julfika.
Inte särskilt avancerat att baka heller.
Så, sätt igång nu!
Det var svårt att få med på bild hur fluffig den är så du får bara lita på mig när jag säger att den är både fluffig och saftig.
Jag använde köpt vaniljkräm men du kan naturligtvis göra egen.
Om du vill kalljäsa degen så kan du använda kall mjölk, halvera mängden jäst och plasta in bunken och förvara i kylen över natten. Sen fortsätter du med steg 8.
Du kan dubbla degen och baka den andra halvan till lussebullar eller en till längd, lika bra att passa på tänker jagSaffransdeg:
½ g saffran
½ msk citronsaft
25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 st ägg
1 dl socker
½ tsk salt
6-7 dl mjöl
Ev mjöl till utbakning
Fyllning:
100 g smör
100 g pistagenötter, naturella
1 dl socker
½ tsk salt
2 dl vaniljkräm (jag använde marsán)
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Ev florsocker till topping
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra.
Saffransdeg:
3. Lös upp jästen i ljummen mjölk.
4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt.
5. Tillsätt ägg, socker, salt och saffran.
6. Häll i lite mjöl i taget och arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
7. Plasta in och låt jäsa en halvtimme.
8. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Fyllning:
9. Mixa smör, nötter, socker och salt till en krämig, bredbar massa.
Utbakning:
10. Kavla degen till en platta, ca 30 x 30 cm.
11. Bred ut fyllningen jämnt över plattan.
12. Dela plattan på längden till tre lika långa delar. Rulla varje del, som du skulle göra om du bakar bullar, till tre rullar.
13. Sätt ihop och vik in ändarna på ena sidan av rullarna och fläta till en fläta. Vik in ändarna av slutet.
14. Lyft försiktigt över flätan plåten. Tryck ihop något så att den blir samlad och fast.
Skär ett snitt längs med mitten av hela flätan, nästan hela vägen igenom.
15. Spritsa eller skeda vaniljkräm längs hela skåran.
16. Låt jäsa i 45 minuter.
Sockerlag:
17. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
Gräddning:
16. Sätt ugnen på 200 grader.
17. Grädda längden längst ner i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
18. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på plåten.
19. Pudra eventuellt med florsocker.
Enkelt & gott!