Saffranslängd med tranbär & vaniljkräm

Saffranslängd tranbär bakalite.se 1Tidigare bakade jag en sådan här saffranslängd som jag fyllde med pistage och vaniljkräm, den hittar du här.

Det här samma grunddeg men här klippte jag längden och fyllde den med tranbär och vaniljkräm. Maffigt, smakrikt och gott!

Jag hade i ungefär 50 g tranbär men det går alldeles utmärkt att ta i mer, eller byta ut till russin eller andra torkade bär om du vill.

Den är som sagt väldigt stor och fyller en hel ugnsplåt, räcker därmed till många så självklart är det smidigt att baka den här om du inte har lust att rulla individuella lussebullar.Saffranslängd tranbär Global bakalite.se 4Saffranslängd

Vetedeg:
½ g saffran
½ msk citronsaft
25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 st ägg
1 dl socker
½ tsk salt
6-7 dl mjöl
50-100 g torkade tranbär

Fyllning:
75 g smör
½ dl socker
2 dl vaniljkräm (jag använde marsán)

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Ev florsocker till topping

Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra.

Saffransdeg:
3. Lös upp jästen i ljummen mjölk.
4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt.
5. Tillsätt ägg, socker, salt och saffran.
6. Häll i lite mjöl i taget och arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
7. Vänd ner tranbär och arbeta in i degen.
8. Plasta in och låt jäsa en halvtimme.
9. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Utbakning:
10. Kavla degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
11. Bred smör över hela plattan och strö över socker.
12. Rulla ihop från längden som när du ska göra bullar.
13. Lyft över längden på plåten och klipp snitt nästan hela vägen ner till botten. Vik de klippta delarna åt varsitt håll.
14. Spritsa eller skeda vaniljkräm lite här och där i längden.
15. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.

Sockerlag:
16. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.

Gräddning:
17. Sätt ugnen på 200 grader.
18. Grädda längden längst ner i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
19. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på plåten.
20. Pudra eventuellt med florsocker.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x