Oavsett om du kallar dem munkar, Beignets, Æbleskiver, pannkaksbollar eller bara bollar så är här en mumsig variant med saffran.
De här är penslade med smör och doppade i socker men det går absolut att skippa det momentet.
Pannan jag använt kommer från Le Creuset.
Munkar
30-40 st
25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
½ g saffran
4 st ägg
1 msk socker
drygt 4 dl mjöl
Smör till stekning
Topping:
1½ dl socker
25 g smör
Instruktioner:
1. Mortla saffranet med sockret.
2. Smält smöret och blanda med mjölken, lös upp jästen i degvätskan.
3. Separera äggen. Vispa vitorna till ett fast skum.
4. Vispa gulorna och saffran slätt, tillsätt mjölkblandningen och sedan mjöl och salt.
5. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
6. Låt smeten jäsa i en timme.
7. Hetta upp munkpannan och sätt på medelvärme. Klicka i smör i varje fördjupning och häll i smet, ca 2/3 i varje.
8. När kanterna är gräddade och mitten fortfarande rinnig så vänder du på munkarna. Jag använde en gaffel och kniv, det gäller att vara bestämd så att inte smeten i mitten fastnar i kanterna. Grädda i några minuter på den andra sidan.
9. Låt svalna något på galler.
10. Nu är munkarna klara men om du vill kan du smälta smör, pensla munkarna och doppa dem i socker.
Enkelt & gott!