Saffranspannacotta i fin form

Pannacotta Nordicware bakalite.se 1Samarbete med Hippie de Luxe.

Är det du som ska ta med desserten till julafton? Varsågod, här är den!

Len och krämig pannacotta smaksatt med saffran som ju ger en ljuvlig färg. Och i den här formen från NordicWare blir det extra fint och så praktiskt med portionsstorlek. Receptet är anpassat till den här formen 75th Anniversary Braided Mini Bundt Pan, som rymmer 0.72 l, men du kan använda en vanlig muffinsplåt eller andra former såklart.
Pannacotta Nordicware bakalite.se 4Om du vill få fram extra mycket färg och smak ur saffranet så kan du blanda det med lite citronsaft eller någon spritsort och låta det stå och dra i några timmar eller över natten,

Ja, det är lite pyssligt att ta pannacottorna (plural?!) ur formen men det går med tålamod. För att de ska lossna bör du smörja in formarna med olja, helst då en neutral olja som inte ger smak om det blir kvar.

När pannacottan stelnat ska du försiktigt skära loss det allra översta lagret av puddingarna, det är liksom bara där som det sitter fast. Resten av puddingen kommer vara lös i formen.

Jag använde händerna och en sticka för att lossa på dem. Drog försiktigt i pannacottan runt om och mot mitten för att se om den lossnade själv och hjälpte till med stickan om det inte släppte.
Nordic WareDärefter vände jag upp hela formen på ett bakplåtspapper med en bricka under. Först knackade jag ner formen mot för att se om några lossnade direkt. En del gjorde det. Med resten hjälpte jag till med formen fortfarande upp och ner, genom att försiktigt rucka loss dem med handen. En i taget och ta emot med handen medan den glider ur. Mycket satisfying!

Om det inte funkar så kan du värma upp undersidan av formen, antingen med en hårfön eller så kan du ställa formen en stund i hett vatten. Se till att inte låta det bli för varmt så att pannacottan smälter.
Väl värt den tiden för visst är de superfina?
Pannacotta Nordicware bakalite.se 5Pannacotta i bundtletteform
12 st

2 tsk gelatinpulver eller annat geleringsmedel
2 msk vatten
1 g saffran
7½ dl grädde
½ dl socker

Olja till formen

Instruktioner:
1. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med kallt vatten och låter stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i micro. Förbered annars ditt valda geleringsmedel (Agar agar, gelsocker etc) enligt instruktioner.
2. Smörj formarna noggrant med olja så lite olja som möjligt. Välj en neutral olja som inte ger smak.
3. Mortla saffranet med lite socker.
4. Koka upp grädde, socker och saffran under omrörning.
5. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinblandningen.
6. Fördela smeten i formen och ställ i kylen att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.
7. Lossa försiktigt varje pannacotta genom att dra en trästicka eller liknande (ej metall) längs insidan av varje fördjupning. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och vänd sen försiktigt upp hela formen. Knacka lite på botten och titta efter om något släppt ur formen. Annars hjälper du till med handen och vickar loss en i taget och tar emot när den glider loss. OBS! Läs i texten ovan för tips extra tips!
8. Servera med syrliga bär eller granatäpplekärnor.

Enkelt & gott!

27

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yolanda (http://mittprivatakrig.com/)
Yolanda (http://mittprivatakrig.com/)
2 år sedan

Coola! Ser gott ut:)

Yvonne

Tack! Så himla effektfullt i den formen. 🙂

//Y

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x