Saffranstårta med frosting

En julig saftig saffranskaka fylld med frosting och dekorerad med marsipangranar passar lika bra till fika och till julbordets dessertbord. Den kan göras några dagar innan och förvaras i kyl.

Om du inte vill dekorera med marsipan så kan man skippa det helt eller kanske toppa med lingon, pepparkakssmul eller andra bär. Det är en riktigt bra bas att jobba med, frostingen går ju också att spritsa snyggt med.

För en ännu saftigare kaka kan du lägga till 1 dl frysta lingon eller blåbär. Gott blir det oavsett.

Saffranstårta
8-12 bitar

Kaka:
1 g saffran
1 msk citronsaft eller klar sprit

3 st ägg
2½ dl strösocker
5½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 dl yoghurt, typ turkisk
2 dl rapsolja

Frosting:
100 g mjukt smör
600 g färskost
4-6 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ msk citronsaft

Topping:
ca 200 g marsipan, grön (kan uteslutas)

Instruktioner:

  1. Ta fram smöret till frostingen så att det blir mjukt.
  2. Mortla saffran med lite socker och häll i vätskan. Låt stå och dra.

Botten:

  1. Sätt ugnen på 160 grader och klä botten av en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
  2. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
  3. Tillsätt olja och yoghurt, vispa slätt.
  4. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt och vispa samman allt till en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
  6. Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett bakgaller.
  7. Låt svalna helt under formen.

Frosting:

  1. Ta fram färskost så att det blir rumstempererat.
  2. Vispa smöret fluffigt och vitt.
  3. Tillsätt florsocker, vanilj och citronsaft. Vispa krämigt.
  4. Tillsätt färskost och vispa till en fast kräm. Vispa så lite som möjligt tills du har en spritsbar kräm.

Montering:

  1. Dela kakan i tre delar och lägg den första delen på ett fat.
  2. Spritsa eller bred på en fjärdedel av frostingen. Toppa med nästa botten och bred på nästa lager frosting. Toppa med den sista botten och bred ut resten av frostingen runt och på kakan.

Hit kan tårtan förberedas och förvaras i kyl ett par dagar.

Topping:

  1. Kavla ut marsipan och ta ut juliga med pepparkaksformar och sätt på tårtan.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x