Saftig choklad- & apelsinkaka

Chokladsockerkaka är ett sådant där fika jag har goda minnen av. Mammas chokladsockerkaka liksom. Jag har försökt att efterlikna den men får inte till det sista. Texturen absolut, men det
är något med smaken som fattas. Det kan ju vara så att just den typen av kakao eller någon annan ingrediens inte smakar likadant nuförtiden så då är det ju kört.

Hursomhelst så är det här mycket gott och för att liva upp det så gjorde jag en del med apelsinsmak. Vi vet ju att choklad och bapelsin (gubbjävel) är goda vänner.

Formen jag använde heter Pirouette Bundt Pan och kommer från Nordic Ware och rymmer 2.4 liter. Det här receptet fyllde inte upp den helt så nästa gång lägger jag till 1/5 ungefär.

Såklart kan du göra en glasyr att ringla över eller strö över nötter osv.

Choklad- och apelsinkaka
10-14 bitar

5 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 st ägg
2½ dl socker
1½ dl rapsolja
2½ dl yoghurt, ca 10% fetthalt
1 st apelsin

Smör till formen

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 2-2½ liter, noga med smör.
  2. Riv skalet av apelsinen.
  3. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
  4. Blanda vetemjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
  5. Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och blanda ner apelsinskal. Häll upp smeten i en spritspåse.
  6. Tillsätt kakao i den andra bunken och vispa slätt.
  7. Häll chokladsmeten i formen och jämna till, knacka den mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
  8. Klipp ett hål i spritspåsen och pressa ner apelsinsmet i chokladsmeten med jämna mellanrum.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
  10. Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt svalna under formen.

Enkelt & gott!

2

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mathilda
Mathilda
8 månader sedan

Så enkelt att följa receptet och det blev så himla gott!!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x