En saftig chokladsockerkaka med kolasmakande cheesecakefyllning. Kan det vara något?
Det blir lite festligare än ”bara” en chokladsockerkaka och är enklare än du tror att baka.
Ha tålamod med den här kakan och öppna den inte förrän den svalnat helt och låt den gärna stå i kylen över natten.
Termoskannan Amphora, muggarna och den snygga, och mycket praktiska tårtspaden kommer alla från Stelton.
Du kan såklart skippa att toppa med dulce, jag gjorde det mest för att jag hade en halv burk kvar efter att ha gjort fyllning (bild 2).
Formen jag använt är 24 cm, rymmer 2 liter och kommer från Patisse.Chokladkaka med kolafyllning
Chokladkaka
5 dl mjöl
1½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 st ägg
2½ dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
Smör till formen
Fyllning:
300 g färskost
1 dl dulce de leche, eller annan kolasås
1 st ägg
1 msk mjöl
Topping (kan uteslutas):
1 dl dulce de leche eller annan kolasås
Instruktioner:
Fyllning:
1. Vispa samman rumstempererad färskost med dulce de leche och socker.
2. Tillsätt ägg och mjöl, vispa slätt.
3. Häll upp i en spritspåse och lägg i kylen. Använd en vanlig fryspåse om du inte har en spritspåse.
Kaka:
4. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, 2 liter, noga med smör.
5. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
6. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
7. Häll hälften av smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
8. Klipp ett hål i spritspåsen, ca 1 cm, och fördela all fyllning i en ring i mitten av smeten. Var noggrann så att ingen fyllning nuddar formens kanter.
9. Täck försiktigt med resten av kaksmeten pch knacka formen mot bordet.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-55 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Kakan reser sig något i mitten.
11. Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd upp på ett galler och låt svalna helt under formen, gärna över natten i kylen.
Topping:
12. Mikra dulce de leche så att den blir rinnande, häll över kakan och servera.
13. Förvara kakan övertäckt i kylen men låt stå framme en timme före servering.
Enkelt & gott!