Saftig citronkaka med vallmo & glasyr

Citronkaka med vallmo bakalite.se 1Så vad gör man när en påse blå vallmo är på väg att gå ut på datum. 

Jo en mycket saftig och smakrik sockerkaka med citron och nämnda frön, och en enkel glasyr för att kapsla ihop det hela.

Enkel och enkel, jag är helt kass på glasyr. Varje gång, jo varenda gång, så får jag fel konsistens. Oftast för rinnig så det aldrig stelnar men ibland för tjock så att det inte rinner alls. Oavsett så är det gott så jag fortsätter att testa mig fram. Det är inte receptet som felar, så du vet, det är jag.

Formen som jag bakade den här kakan i rymmer 1.18 liter vilket innebar att jag fick smet över till tre stora muffinsformar. Inget problem alls men välj en större form om du vill slippa det.

Citron- och vallmokaka med glasyr

1 st citron, skalet och 2 msk saft
5 dl mjöl
1-2 msk vallmofrön
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 st ägg
2½ dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, typ turkisk

Smör till formen

Glasyr:
2 dl florsocker
1- 2 msk vatten alt citronsaft

Instruktioner:

1. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
2. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkaksform, 1½-2 liter, noggrant med smör.
3. Sikta och blanda de torra ingredienserna.
4. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
5. Tillsätt olja, yoghurt, 2 msk citronsaft och allt citronskal, vispa slätt.
6. Tillsätt de torra och vispa snabbt ihop till en slät smet.
7. Fördela smeten i formen, fyll nästan hela.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
9. Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett fat.

Glasyr:
10. Rör samman florsocker med vatten till en krämig glasyr. Häll över kakan och ställ i kylen att stelna.

Enkelt & gott!

13

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mathilda
Mathilda
8 månader sedan

Har bakat detta recept över 10 gånger nu, den är så sjukt uppskattad. Sist glömde jag att vispa ihop socker och ägg tillsammans men trots det blev det ändå jätte gott! Älskar alla dina recept!

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x