
En saftig lättbakad mandelkaka med tosca. Eller en mandeltoscakaka om du vill.
Att krydda med bittermandel är såklart valfritt, det blir ju lite mer en känsla av mazarinkaka, men jag tyckte att kakan behövde en extra smaksättning.
I toscan använde jag hälften mandelspån och hälften finhackade mandel (färdig). Nästa gång tar jag enbart spån eller en blandning grovhackade nötter och frön. Föredrar lite grövre hack än de här finhackade.
Toscakaka
12 bitar
Botten:
200 g smör
200 g mandelmassa
1 dl socker
3 st ägg
2½ dl mandelmjöl
1½ dl potatismjöl
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk riven bittermandel eller essens (kan uteslutas)
Tosca:
150-200 g nötter, valfria eller frön
50 g smör
1 dl farin- eller strösocker
1 dl sirap, ljus
1½ msk mjölk eller grädde
1½ msk majsstärkelse eller potatismjöl
½ tsk salt
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 160 grader och klä en springform , ca 24 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
Kaka:
- Riv mandelmassan grovt.
- Vispa samman mjukt smör och socker.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
- Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj , ev bittermandel, och bakpulver.
- Tillsätt blandningen tillsammans med mandelmassa och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och jämna ut.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills mitten rest sig något.
Tosca:
- Grovhacka nötterna.
- Blanda allt utom nötter i en kastrull och låt småkoka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då tills smeten tjocknat till en kolaliknande smet.
- Ta från värmen och vänd ner nötterna.
- Ta ut kakan ur ugnen och sätt den på 200 grader.
- Bred försiktigt ut toscan över hela kakan.
- Flytta upp ugnsgallret till mitten och grädda kakan i 5-10 minuter eller tills toscan fått fin färg och bubblar något.
- Låt svalna helt och ställ in kakan i kylen.
Obs! Låt den stå i kyl minst några timmar så att kakan sätter sig ordentligt, hoppa inte över det momentet. För att vara helt säker på att kakan håller ihop riktigt bra rekommenderar jag även att frysa in den innan du skär upp den. Förvara gärna i kyl eller frys.
Enkelt & gott!
Låter underbart god.
Tusen tack! <3
Kram Y