Klassisk jordgubbstårta till sommarens alla fikatillfällen! Extra saftig med en fyllning på färska bär som får rinna ner i bottnarna. Vaniljkrämen är lite syrligare variant med Crème fraiche som matchar bärens sötma så bra.
Beroende på hur mycket jordgubbsfyllning du vill ha så väljer du naturligtvis mängd men minst 30 gram är att rekommendera. Gör gärna tårtan dagen före så att den får safta till sig ordentligt. Tårtbotten är glutenfri och fyllningen är lätt att göra laktosfri.
Om du vill ha ännu sötare fyllning kan du mosa jordgubbarna tillsammans med socker.
Det här receptet tog jag fram till ett samarbete med Lambi, det mjuka hushållspappret. På Instagram ser du en video där jag gör tårtan.
Jordgubbstårta
8-12 bitar
Tårtbotten:
4 st ägg
2½ dl socker
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
Smör till formen
Jordgubbsfyllning:
300-500 g jordgubbar
Vaniljkräm:
2 dl grädde
1 dl Crème fraiche
½ dl florsocker
2 tsk vaniljpulver eller 1½ msk vaniljsocker
Topping:
2 dl grädde
jordgubbar
Instruktioner:
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj botten och insidan av kanterna med smör.
- Blanda potatismjöl, bakpulver och vanilj.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
- Sikta ner torra ingredienserna och vänd slätt.
- Häll smeten i formen och grädda ett steg under mitten i ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna något och skaka sedan försiktigt formen så att kakan släppt från kanterna. Lås upp formen och vänd upp på ett bakgaller. Ta bort bakplåtspappret, lås formen igen och låt kakan svalna helt.
Jordgubbsfyllning:
- Ansa och mosa jordgubbarna.
Vaniljkräm:
- Vispa samman ingredienserna till en fast kräm och häll upp i en spritspåse.
Montering:
- Dela tårtbotten i tre lika stora delar.
- Lägg den första botten på ett tårtfat och spritsa en ring vaniljkräm längs med bottens ytterkanter. Fyll mitten med hälften av de mosade jordgubbarna.
- Lägg på en till botten och upprepa.
- Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med resten vaniljkrämen för att jämna till och kapsla in smulor.
- Ställ in i kylen en timme, eller över natten.
Topping:
- Vispa grädden fast och täck hela tårtan.
- Toppa med jordgubbar.
Enkelt & gott!