Kardemummakaka, en klassisk sådan men extra saftig. Har dessutom penslat den med sockerlag så att den håller sig länge.
Jag valde att krydda både med finmalen och färskmalen kardemumma, för att få fram så mycket smak som möjligt utan att det skulle bli så mycket knaster.
Formen kommer från Patisse och det fina porslinet är den nya serien Daga från Höganäs.
Kardemummakaka
12-14 bitar
Kaka:
3 st ägg
2½ dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
5 dl mjöl
3 tsk kardemumma, finmalen
1 tsk kardemumma, färskmalen
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkasform, 2-2½ liter med hål, noggrant med smör.
2. Vispa ihop ägg och socker.
3. Vispa samman olja och yoghurt, tillsätt och vispa slätt.
4. Sikta och blanda mjöl, vanilj, bakpulver, bikarbonat och salt.
5. Tillsätt mjölblandningen och vispa snabbt ihop till en slät smet.
6. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
8. Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett fat.
9. Pensla med sockerlag och låt svalna helt.
Enkelt & gott!