Saftiga glutenfria Mazarinbitar

Mazariner är ett sådant där gott fika som alltid funnits att köpa, en klassiker. Jag gillar mazariner men är inte särskilt förtjust i mördegsskalet. Ser ingen funktion med det så när jag bakar mazariner så skippar jag den delen och gör hellre en hel kaka.

Här är en glutenfri variant med både mandelmassa och mandelmjöl, den är otroligt saftig och god. Förvara den i frys så den håller sig så.

Ju mer bittermandel, desto mer smak (såklart), jag tog två mandlar vilket gav en milt men ändå tydlig smak. Det går lika bra att använda bittermandelessens.

Här finns en hallonvariant.

Mazarinbitar
16-24 st

Mandelkaka:
200 g smör
300 g mandelmassa
2-4 st bittermandel
1½ dl socker
3 st ägg
2½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
5 dl florsocker
2-3 msk mjölk eller vatten

Instruktioner:
Kaka:

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  3. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint.
  4. Vispa samman mjukt smör och socker.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
  6. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och bittermandel.
  7. Tillsätt blandningen tillsammans med mandelmassa och vispa slätt.
  8. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills mitten är stilla och en provsticka kommer ut torr.
  10. Låt svalna helt i formen.

    Glasyr:
  11. Lyft upp kakan och lägg den på en bricka eller ett fat utan kanter. Detta görs så att du inte riskerar att glasyren spricker om du lyfter upp kakan efteråt.
  12. Vispa samman florsocker och mjölk till en bredbar kräm. Tillsätt mer mjölk alt florsocker om det behövs.
  13. Bred ut glasyren på kakan och ställ in kakan i kylen. Låt den stå i kyl minst några timmar så att kakan sätter sig ordentligt, hoppa inte över det momentet. För att vara helt säker på att kakan håller ihop riktigt bra rekommenderar jag även att frysa in den innan du skär upp den.
  14. Skär i önskade bitar och servera! Förvara sen i frysen.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Håkan Pettersson
Håkan Pettersson
6 månader sedan

Lättfixade och Himla goda:-) Lite smuliga att äta med handen, gjorde jag nåt litet fel måntro??

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x