Saftiga glutenfria Mazarinbitar

Mazariner är ett sådant där gott fika som alltid funnits att köpa, en klassiker. Jag gillar mazariner men är inte särskilt förtjust i mördegsskalet. Ser ingen funktion med det så när jag bakar mazariner så skippar jag den delen och gör hellre en hel kaka.

Här är en glutenfri variant med både mandelmassa och mandelmjöl, den är otroligt saftig och håller sig sådan flera dagar inplastad i rumstemperatur. De går fint att frysa också.

Ju mer bittermandel, desto mer smak (såklart), jag tog två mandlar vilket gav en milt men ändå tydlig smak. Det går lika bra att använda bittermandelessens.

Mazarinbitar
16-24 st

Mandelkaka:
200 g smör
300 g mandelmassa
2-4 st bittermandel
1½ dl socker
3 st ägg
2½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
5 dl florsocker
2-3 msk mjölk eller vatten

Instruktioner:
Kaka:

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  3. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint.
  4. Vispa samman mjukt smör och socker.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
  6. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och bittermandel.
  7. Tillsätt blandningen tillsammans med mandelmassa och vispa slätt.
  8. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills mitten är stilla och en provsticka kommer ut torr.
  10. Låt svalna helt i formen.

    Glasyr:
  11. Lyft upp kakan och lägg den på en bricka eller ett fat utan kanter. Detta görs så att du inte riskerar att glasyren spricker om du lyfter upp kakan efteråt.
  12. Vispa samman florsocker och mjölk till en bredbar kräm. Tillsätt mer mjölk alt florsocker om det behövs.
  13. Bred ut glasyren på kakan och ställ in kakan i kylen. Låt den stå i kyl några timmar så att botten sätter sig ordentligt, hoppa inte över det momentet.
  14. Skär i önskade bitar och servera!

Enkelt & gott!

0

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x