Saftiga, kalljästa sirapslimpor

Sirapslimpa kalljäst bakalite.se 2Sirapslimpa med smör smakar mer som fika än som typ frukost, tycker jag. Så om man kommer undan med fika till frukost så är det bara att köra. Dra på lite kanel så har du kanelbullebröd. Sjukt gott!

Det går fint att byta ut mjölmängden och sorterna. Ex siktat dinkel funkar lika bra som både rågsikt och vete. Du kan även öka mängden rågsikt och minska motsvarande mängd vete. Se bara till att ha samma totalmängd. Du kan också byta ut mjölken mot en växtbaserad variant eller till vatten.

Om du vill hoppas över kalljäsningen så tar du hela 50 g jäst, ljummar mjölken och låter degen jäsa i 45 minuter efter knådning. Därefter följer du steg 7.
Sirapslimpa kalljäst bakalite.se 1Kalljäst sirapslimpa
2 st bröd, 1½ liter

12,5 g jäst (1/4 paket)
5 dl mjölk
1½ dl sirap
10 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
50 g smör
½ msk salt

Instruktioner
Dag 1:

1. Klä in två brödformar med bakplåtspapper. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att forma det efter formen.
2. Lös upp jästen i kall mjölk.
3. Tillsätt sirap och mjöl, rör ihop.
4. Hyvla smöret och tillsätt tillsammans med saltet. Arbeta med maskin eller knåda för hand tills du har en fast deg.
5. Dela degen i hälften och tryck ner i formarna.
6. Plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Ta ut bröden ur kylen och låt stå tills ugnen blivit varm. Använd en vass kniv och skär ett snitt i mitten längs med hela bröden.
9. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.
10. Grädda i ca 45 minuter eller till brödet fått färg och känns fast.
11. Låt svalna något och lyft sen upp bröden att svalna helt på galler.
Sirapslimpa kalljäst bakalite.se 3Enkelt & gott!

43

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cecilia
Cecilia
1 år sedan

Hej, supergott bröd men tror du missat när saltet ska i🤗

Yvonne
Svara på  Cecilia
1 år sedan

Hej!

Tack för att du sa till, jag har skrivit till det nu. Saltet ska i samtidigt som smöret. 🙂

//Y

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x