Saftiga kanelbullar med vaniljkräm

Kanelbullar med massor av kanelsmak som matchas av vaniljkräm brukar gå hem vid de flesta fikatillfällen. Här är min variant, lagom enkel och mycket god.

Inga konstigheter, kanelbullar som är lite större och har rejält med kräm i mitten. Fyllning på det här sättet säkerställer liksom bullens krämighet. Det gillar jag.

Jag hade ingen lust att gör egen vaniljkräm så jag vispade ihop Marsánkräm istället. Däremot brukar alltid tillsätta extra vanilj i köpt vaniljkräm, ca 1 tsk vaniljulver, för att få mer smak.

Självklart går gemmagjord vaniljkräm eller annan färdig, lite fastare, kräm går lika bra.

Kanelbullar med vaniljkräm
ca 30 st

Vetedeg:
150 g smör
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen (kan uteslutas)
10-13 dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 tsk kakao (kan uteslutas)

ca 2 dl vaniljkräm

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Instruktioner:

  1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.

Vetedeg:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten.
  2. Tillsätt socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
  3. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i mindre bitar tillsammans med salt. Arbeta till en smidig deg, ca fem minuter i maskin eller tio för hand.
  4. Täck över och låt jäsa i 45 minuter.

Fyllning:

  1. Lägg vaniljkräm i en spritspåse.
  2. Vispa samman smör, socker, kanel och kakao till en kräm.
  3. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.

Utbakning:

  1. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
  2. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degplattan ganska fast och kläm ihop degänden längs hela rullen.
  3. Skär ca 3 cm breda bitar och lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar, ca 8 st/plåt. Se till att degänden sitter fast i eller under bullen.
  4. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över och låt jäsa i en timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Klipp ett hål i spritspåsen och pressa ner vaniljkräm i mitten av varje bulle.
    15.Grädda bullarna ett steg nedanför mitten i 6 minuter. Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda ytterligare några minuter, eller tills vaniljkrämen börjar få lite färg.
  7. Pensla direkt med sockerlag och lyft upp på galler. Låt svalna helt på galler.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x