När jag ska baka fika till mig själv får det gärna innehålla nötter av alla de slag. Och i kombination med söt kola så är det en given succé. Ett tjockt lager tosca på en enkel, mycket god och saftig, ljus botten blir så ljuvligt gott!
Här har jag blandat alla möjliga olika nötter, tog helt enkelt av det som fanns hemma. Hasselnötter, pistage, mandel, valnötter, pekan och jordnötter. Alla är naturella men om du vill kan du rosta dem först. Det går såklart bra att göra en klassisk tosca på bara mandelspån om det är din favorit.
Nog om det. Skär upp den kakan i lite mindre bitar, förvara i frys eller kyl och fika tillsammans med en kopp kaffe.
Toscabitar
15-20 st
Botten:
200 g smör
2 st ägg
1½ dl socker
2½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
Nöttosca:
300 g nötter, valfria eller frön
50 g smör
1½ msk mjölk eller grädde
1 dl farinsocker
1 dl sirap, ljus
1½ msk mjöl
½ tsk salt
Instruktioner:
Botten:
1. Klä en form, ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Smält smöret.
4. Vispa samman ägg och socker.
5. Tillsätt mjöl, bakpulver och smör.
6. Häll smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, mitten ska knappt vara rörlig.
Tosca:
8. Grovhacka nötterna.
9. Blanda allt utom nötterna i en kastrull och låt småkoka på medelvärme i ca 5 minuter. Smeten ska tjockna till en kolaliknande smet.
10. Ta från värmen och vänd ner nötterna.
11. Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt ut toscan över hela kakan.
12. Flytta upp ugnsgallret till mitten och grädda kakan i 5-10 minuter eller tills toscan fått fin färg och bubblar något.
13. Låt svalna helt och skär sedan i bitar.Enkelt & gott!
Vilket farinsocker ska jag använda till denna kaka?
Hej!
Jag brukar använda strö. 😊
//Yvonne