Jag är väldigt förtjust i att äta soppa till middag och har självinsikt nog att veta att hälften av lockelsen är brödet. Att få äta bröd till middag är bäst.
Gissar att de här borde kallas vitlöksbröd men jag vill hellre kalla dem vitlökssmörbröd. Därför gör jag det.
Vitlökssmörbröd, du fattar ju varför.
Jag har bakat dem som några slags knyten men det går lika bra att göra dem som vanliga kanelbullar.
Smidiga kuvertbröd att ha redo i frysen inför nästa middag så jag föreslår att du bakar ett gäng redan nu.
Dessa är bakade i stora muffinsformar av silikon, från svenska Pufz, men det går lika bra med en vanlig muffinsplåt.Vitlökssmörbröd
12 st
25 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 näve persilja, färsk
Topping:
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
Instruktioner:
Deg:
1. Ta fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt.
2. Ställ tolv stora muffinsformar på en plåt.
3. Lös upp jästen i ljummet vatten.
4. Tillsätt olja, salt, socker, allt durum och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning:
6. Pressa eller riv vitlöken och finhacka persiljan.
7. Vispa ihop vitlök och persilja med smör till en bredbar smet.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 30 x 40 cm.
9. Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och vik ihop med ett treslag. Kavla ut något.
10. Skär tolv remsor, ca 3 cm breda och dela varje remsa i mitten, nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor. Tvinna ”byxbenen” och snurra sedan ihop och lägg med ändarna nedåt i formarna.
11. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Gräddning:
12. Sätt ugnen på 220 grader.
13. Grädda i mitten av ugnen i i 10-12 min eller tills bröden fått färg.
14. Pensla bröden med lite olja och strö över flingsalt.
15. Låt svalna helt i formarna.
Enkelt & gott!
Å vad gott det ser ut!! Och vilket lyxigt recept! Perfekt kombo att göra dem i stora muffinsformar och så blir de brytvänliga i och med att det är i snurrade remsor.
Tack så mycket!
Det är verkligen jättegott och smidigt att baka i formar. 🙂
Mvh Yvonne