Salt kolakaka med mjölkchokladtopping

Salt kolakaka bakalite.se 2En kaka, typ som mördeg, med en fyllning av salt kola blev det här. Gott minsann!

Toppade med choklad eftersom, ja, det är choklad men du kan skippa det om du vill. Du kan också hoppa över att salta kolan om du föredrar den klassiska söta varianten.

Om du vill göra egen kolasås hittar du ett recept på det här. Med det receptet behöver du ju inte tillsätta salt. En annan variant på samma kaka hittar du här, skillnaden är att kakan är smaksatt med kakao och jag skippade saltet i kolan.

Jag använder utstickare från Patisse när jag tar ut runda kakor men du kan skära dem i vilken form du vill.

Sådär, dags att baka!

Salt kolakaka
150 g smör
2 dl socker
1 st ägg
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning:
1½ dl dulce de leche eller annan kolasås
1 tsk vetemjöl
½-1 tsk salt

Topping:
100 g ljus choklad
1 dl grädde
5 g smör

Instruktioner:
Kaka:

1. Sätt ugnen på 200 grader, klä en form, 15 x 20 cm, med bakplåtspapper. Fukta pappret och krama ur det så är de lättare att få det att passa formen.
2. Vispa samman rumstempererat smör och socker.
3. Tillsätt ägg och och vispa samman.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt, tillsätt smeten och vispa till en deg.
5. Tryck ner hälften av degen i formen jämnt.
6. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Ta ut och låt stå medan du gör blandar kolan.
7. Stäng inte av ugnen.

Fyllning:
8. Vispa samman dulce de leche eller annan kolasås, mjöl och lite salt i taget. Smaka av och tillsätt mer salt om du vill.
9. Bred fyllningen jämnt på kakan.
10. Resten av degen ska läggas ovanpå kolalagret. Lättast är att ta lite deg i taget i handen, platta ut och lägga försiktigt ovanpå kolan utan att trycka ner.
11. Grädda i ytterligare 10 minuter.
12. Låt svalna och ställ sedan i kylen i några timmar så att kolan stelnar.

Topping:
13. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
14. Värm upp grädden tills den börjar ryka och häll över chokladen. Låt stå en minut och rör sedan om till en slät chokladkräm.
15. Bred chokladkrämen över kakan och ställ i kylen för att stelna.
16. Skär önskade bitar och fika!

Enkelt & gott!

7

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida
Ida
3 år sedan

Hejsan! Det blir så snyggt när du stansar ut runda kakor! Men hur får du ut dom från stansen utan att det blir fingeravtryck, eller lossnar dom på en gång? Ha en bra dag!

Yvonne
Svara på  Ida
3 år sedan

Hej Ida!

Tack, jag håller med, ett enkelt knep att få enkla kakor att se ”svåra” ut. 🙂

Tryck upp dem genom utstickaren hela vägen, då nuddar du aldrig chokladen och slipper fingeravtryck. 🙂

Allt gott!

//Yvonne

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x