Gillar du lakrits? Då är det här till dig. På en klassisk och jättegod kladdkaka har vi en mjuk och krämig chokladkräm smaksatt med saltlakritssirap och lite salmiakströssel.
Det kan vara så att du gillar det här även om du inte är en lakritsfantast. Bara namnet Saltlakritskladdkaka låter så gott.
Ganachen består av både vit och mörk choklad, en väldigt god sammansättning som matchar saltlakritssirapen. Lagom mjuk och krämig.
Det går säkert lika bra att använda lakritspulver, du får prova dig fram för jag har inte testat det.
Jag valde att inte ha någon lakrits i själva kakan men det kan man naturligtvis tillsätta om man vill maxa lakritssmaken.
Kladdkaka med saltlakritsganache
8-12 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
2½ dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
Topping:
200 g vit choklad
50 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
2-3 msk saltlakritssirap
ev saltlakritsströssel eller liknande
Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält smöret och rör ner sockret, låt svalna något.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt och vispa samman.
5. Tillsätt ägg och vispa slätt.
6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, kanterna ska ha rest sig något och fått färg. Mitten ska vara något rörlig.
8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en baksidan av en sked. Upprepa medan kakan svalnar och jämna på så sätt till hela kakan.
Topping:
9. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
10. Hetta upp grädden tillsammans med lakrits och häll över chokladen. Rör om tills du har en slät chokladkräm.
11. Häll krämen över kakan och ställ i kylen att stelna, 3-4 timmar men gärna över natten om du har tålamod. Efter ca en timme kan du strö över salmiakbitar eller annan finhackad lakrits.
12. Lossa försiktigt springformens kanter, ta bort pappret och jämna till lakritstoppingen. Skär i bitar och servera rumstempererad.
Enkelt & gott!