
Ytterligare en variant på sega smörkakor och denna gång med citrontopping. Gjorde dessutom en större mängd topping än vad jag gjort tidigare och det var ju inte något dåligt. Alls. Sök på Smörkakor här ovanför om du vill se de andra versionerna.
Det jag brukar nämna om den här kakan är att den inte ser så speciellt ut, nästan tråkig, men den smakar så himla gott. Så även om det inte syns så tycker jag att du ska ge den en chans, du kommer icke ångra dig.
Kakan är alltså en mjukseg smörsmakande goding som egentligen funkar bra i sin ensamhet men det blir naturligtvis ännu godare med den cheesecakeliknande toppingen.
Om du vill ha extra mycket citronsmak kan du tillsätta rivet skal av en citron till kakan.
Citronsmörkakor
10-20 st
Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 st ägg
Topping:
180 g smör
1-2 st citron, skal
3 msk citronsaft
300 g färskost
3 st ägg
6 dl florsocker
Instruktioner:
- Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, , ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
- Riv skalet av citronen fint och pressa ur saft.
Kaka:
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt.
- Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
- Tryck ut degen jämnt i formen.
Topping:
- Smält smöret och landa med citronsaft.
- Vispa färskosten krämig.
- Tillsätt smörblandning och ägg och vispa samman.
- Tillsätt florsocker och citronskal, vispa slätt.
- Häll smeten ovanpå kakdegen och bred ut jämnt.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig. Lägg på ett bakplåtspapper om ytan blir för mörk.
- Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
- Skär i önskade bitar, pudra eventuellt med florsocker och servera.

Enkelt & gott!