Sega smörkakor med rabarber

Well, well. Sega smörkakor. Förbannat god och med lite syra från rabarber blir det en ny kaka. Brukar vilja nämna att den här kakan inte ser så speciell ut men den är det. Lovar.

Här har rabarbern försiktigt vågat sig fram och som en finfin överraskning såhär i maj så gömdes de i nysnö. Jättekul. Hittade dock en låda i frysen som jag ville använda innan vi, förhoppningsvis, får en ny skörd i slutet av juni. Därmed blev det en rabarbervariant av favoriten smörkakor.

Smörkakor med rabarber
10-20 st

Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 st ägg

Rabarbertopping:
250 g rabarber
1 msk vatten
1 msk socker

Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver
4 dl florsocker

Instruktioner:

  1. Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, , ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Rabarbertopping:

  1. Rensa och skär rabarbern i mindre bitar. För mjuka rabarber: Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Sätt på låg temperatur och låt sjuda i några minuter, tills rabarbern börjar mjukna. Hoppa över det här om du vill ha fastare bitar.

Kaka:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt.
  3. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
  4. Tryck ut degen jämnt i formen.

Topping:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Vispa färskosten krämig.
  3. Tillsätt smörblandning, ägg och vanilj och vispa samman.
  4. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  5. Häll smeten ovanpå kakdegen och bred ut jämnt.
  6. Sila av rabarbern och strö över kakan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
  8. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
  9. Skär i önskade bitar, pudra eventuellt med florsocker och servera.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x