Sega smörkakor med saffran, lingon och pistagenötter

Well, well, well… Här kommer en till variant av mjuksega smörkakor. En julig sådan med saffran, pistagenötter och lingon. Succé minsann! Om du bara ska baka en godsak den här julen så rekommenderar jag varmt att du väljer den här.

Det här mitt andra julrecept tillsammans med Kungsörnen, det andra hittar du här. För min del är Kungsörnen Vetemjöl givet när jag bakar till jul, såväl som resten året, eftersom det alltid blir bra.

När det gäller lingon och nötter så går det fint att hoppa över dem eller byta ut till andra favoriter, tranbär och hasselnötter skulle också smaka toppen.

Smörkakor med saffran, lingon och pistagenötter
10-20 st

Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 st ägg
1 g saffran

Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
4 dl florsocker
100 g lingon
50 g pistagenötter, skalade & saltade

Instruktioner:
Kaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält smör och blanda med mjölk.
3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
4. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul med elvisp.
5. Tillsätt ägg och saffran, vispa till en slät deg.
6. Tryck ut degen jämnt i formen.

Topping:
7. Smält smöret och blanda med mjölk.
8. Vispa färskosten krämig.
9. Tillsätt smörblandning och ägg, vispa samman.
10. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
11. Häll smeten på kakdegen och bred ut jämnt.
12. Fördela lingon ovanpå.
13. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
14. Finhacka pistagenötter och strö över kakan direkt.
15. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
16. Skär kakan i önskade bitar och servera.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x