Semlebutterkaka eller butterkakesemla!

bagaren-kockenI samarbete med Bagaren och Kocken.

Saftig vetedeg med kardemumma och vaniljfyllning, massor av mandelmassa och grädde. Semlebutterkaka, semmelbutterkaka eller butterkakesemla.

Det här är oavsett en butterkaka där jag bytt ut vaniljkrämsfyllningen till mandelmassa och toppat med grädde. Gjorde små lock enbart av utseendemässiga skäl så det kan man hoppa över om man vill.

Om du vill ha extra mycket mandelmassa så kan du antingen fylla på mer ovanpå före gräddningen eller efteråt.

Tidigare gjorde jag klassiska semlor med lite blandade tips till Bagaren och kocken och dessa hittar du här tillsammans med produkter jag använt. Just nu till kampanjpriser så missa inte det!

Till den här kakan har jag använt en springform från Heirol som du hittar här. Formarna i olika storlek, av anodiserat aluminium, är mina klara favoriter och har kanter som tar hand om eventuellt läckage av smör.  Rekommenderas varmt!
bagaren-kockenSemlebutterkaka
8-10 bitar

Vetedeg:
75 g smör
25 g jäst
3 dl vatten
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma, färskmalen
6-7 dl mjöl
½ tsk salt

Fyllning:
100 g smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Mandelmassefyllning:
200 g mandelmassa
ca ½ dl grädde

Topping:
2 dl grädde
1 msk florsocker

Instruktioner:
1. Ta fram smör, både till deg och fyllning, så att det blir mjukt.
2. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida.

Vetedeg:
3. Lös upp jäst i ljummet vatten.
4. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman.
5. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
6. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Fyllning:
7. Vispa samman smör, socker och vanilj till en bredbar kräm.

Mandelmassefyllning:
8. Riv mandelmassa grovt och blanda med grädde, lite i taget, tills du har en kräm. Lägg i en spritspåse.

Utbakning:
9. Forma fem bollar, ca 1 msk vardera, som ska bli lock och lägg på en plåt. Låt jäsa övertäckt i 20 minuter.
10. Sätt ugnen på 175 grader.
11. Grädda de små bollarna i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna.
12. Kavla ut degen till en platta, ca 20 x 40 cm och bred på fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär ca 4-5 cm breda bitar och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
13. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
14. Klipp ett hål i spritspåsen och pressa ner mandelmassefyllning i mitten av varje bulle.
15. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna helt i formen.

Montering:
16. Vispa grädden fast och spritsa ovanpå varje bulle.
17. Skär bollarna till lock, lägg på bullarna och sikta florsocker ovanpå.
bagaren-kockenFint att servera på tårtfat från Iittala Kastehelmi.

15

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x